Samson & Friet

Na een drukke dag besloot familie Samson wederom friet te halen. Quinten opende een zak.. ‘Gatver, slappe witgele friet’. Vervolgens zocht Whitney naar de snacks. ‘verdorie, ze zijn weer de kaassouffles vergeten!’ Na deze teleurstellende maaltijd raakte Quinten en Whitney aan de praat. ‘Er is nergens in de buurt goede friet te halen. De kwaliteit is niet goed en over echt vers kunnen we niet praten. Waarom beginnen wij zelf geen zaak met verse friet?’ Zo is het idee achter Samson & Friet ontstaan.

Samson & Friet ziet zich als een luxe cafetaria die zich richt op de verkoop van verse friet van hoge kwaliteit. Friet wordt dagelijks vers gesneden van de lekkerste aardappelen. Om het nog lekkerder te maken kan er gekozen worden uit verschillende kruiden om aan het gerecht toe te voegen. Als laatst wordt het afgemaakt met een lekkere saus die netjes wordt geserveerd.

Naast verschillende toppings, staan er ook meer dan tien sauzen op het menu waar je uit kunt kiezen. Nederland is een sausland, de Nederlander is gek op sauzen, dan wil je ook een beetje de keus hebben. Aan het diverse aanbod ligt het dus niet, maar ook de frietjes zijn zelf gesneden. Ze worden niet in vet gebakken, maar in plantaardige olie, dat stinkt ook niet. Daardoor wordt de friet lekker krokant vanbuiten en zacht vanbinnen.

Literature

Walt Whitman wrote of the Brooklyn waterfront in his classic poem Crossing Brooklyn Ferry. Harlem Renaissance playwright Eulalie Spence taught at Eastern District High School in Brooklyn from 1927 to 1938, a time during which she wrote her critically acclaimed plays Fool’s Errand, and Her.

In 1930, poet Hart Crane published the epic poem The Bridge, using the Brooklyn Bridge as central symbol and poetic starting point. The novels of Henry Miller include reflections on several of the ethnic German and Jewish neighborhoods of Brooklyn during the 1890s and early 20th century; his novels Tropic of Capricorn and The Rosy Crucifixion include long tracts describing his childhood and young adulthood spent in the borough.

Betty Smith’s 1943 book A Tree Grows in Brooklyn, and the 1945 film based on it, are among the best-known early works about life in Brooklyn. The tree in the title is the Tree of Heaven.

Film

Brooklyn has played a key role in multiple films of various genres, from the 1917 Fatty Arbuckle comedy Coney Island to the 1974 Henry Winkler drama The Lords of Flatbush to the 2011 coming-out film Pariah.

One iconic Brooklyn film is 1945’s A Tree Grows In Brooklyn, based on Betty Smith’s novel of the same name. It was the first film directed by Greek-American director Elia Kazan, starring James Dunn (who won the Academy Award for Best Supporting Actor), Dorothy McGuire, Joan Blondell, and Peggy Ann Garner (who won the Academy Juvenile Award). Around that time other Hollywood films also depicted Brooklyn of that era and milieu, like the dark comedy Arsenic and Old Lace.

Saturday Night Fever starring John Travolta, a movie which defined the Disco era in the United States, was set in Bay Ridge, an Italian neighborhood in southern Brooklyn. Working class Jewish communities were depicted in films like 1977’s Annie Hall and 1986’s Brighton Beach Memoirs.

Television

Brooklyn has been the setting for a variety of television shows, including the 1950s era Honeymooners starring Jackie Gleason, and the 1970s sitcom, Welcome Back Kotter, starring Gabe Kaplan. In the 1980s, The Cosby Show was set in a Brooklyn Heights brownstone. In the 1990s, Brooklyn Bridge (about a Jewish American family living in Brooklyn in the middle 1950s) starring Marion Ross aired on CBS.

There are a number of currently airing shows set in Brooklyn that focus on young, primarily white people in gentrified areas like Williamsburg, including Girls on HBO and 2 Broke Girls on CBS.

Additionally, many shows are filmed in Brooklyn even if they are not set there, such as The Good Wife and Boardwalk Empire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *